Hva er forskjellen på angrerett og bytterett?

0

Begrepene angrerett og bytterett brukes ofte litt om hverandre og på mange måter er det to sider av samme sak, det dreier seg uansett om en rett til å gå fra en avtale, returnere produktet og få pengene tilbake. Rent juridisk er det dog en viss forskjell på bytterett og angrerett, noe det kan være greit å få med seg.

Angrerett

Retten til å angre et kjøp – angreretten, er en lovfestet rett ut fra Angrerettloven. Det er med andre ord en rettighet du som forbruker har, og ikke noe selger kan avtale seg fra. Som et utgangspunkt har du alltid 14 dagers angrerett når du handler på Internett eller utenfor selgers faste utsalgssted, som for eksempel hvis du kjøper noe fra en selger som står ved en stand på det lokale kjøpesenteret.

Det er noen tilfeller der angreretten ikke gjelder. Dette kan for eksempel være hvis man kjøper et produkt som rent praktisk ikke lar seg returnere, eller et produkt som har en svært kort holdbarhet. Du har for eksempel ikke angrerett på dagligvarer, selvom du handler disse online, noe de fleste skjønner er helt ok. Det er tross alt ikke fair overfor selger, om kunden skulle ha anledning til å returnere en litter med melk, 5 dager etter at den gikk ut på dato.

Returrett

Returretten er en frivillig ordning mange butikker tilbyr, som en ekstra service til kundene sine. Det spiller her ingen rolle om salget skjer online, utenfor fast utsalgssted eller i en fysisk butikk. Tilbyr selger en returrett, så kan du som kunde gå fra handelen, så lenge du oppfyller kravene som stilles for returretten.

En typisk returrett som mange butikker tilbyr idag, er en 30 dagers full returrett om du ikke er helt fornøyd med produktet. Noen butikker krever at du leverer produktet tilbake i original emballasje og uten synlige tegn på at produktet har vært brukt, mens andre butikker tilbyr en ubegrenset returrett der du i prinsippet kan bruke produktet som du vil i 30 dager, og heretter ta det med i butikken og få pengene tilbake.

Siden returretten ikke er en lovfestet rett, men et ekstra gode selger gir til sine kunder, er det også helt opp til selger å definere betingelsene for returretten. Det er med andre ord ikke noe krav om at returretten skal ha en viss minimumslengde eller gi deg rett til å bruke produktet, det er det helt opp til selger å avgjøre.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR