Har jeg automatisk bytterett på julegaver?

0

Romjulen er høytid for bytte av gaver, og da kommer spørsmålet om man faktisk har en generell bytterett, kjapt opp. Det er en ganske vanlig oppfatning blant mange, om at man har en generell rett til å få byttet en gave man har fått til jul, men slik er det desverre nok ikke.

Det er ingen generell bytterett

De aller fleste seriøse butikker gir kundene sine mulighet for å bytte julegaver til langt ut i januar måned. Noen har egne byttekort som må benyttes, men andre butikker bare krever at du tar med kvitteringen når du kommer for å bytte varen. Det er imidlertid ikke slik at bare fordi de fleste butikker tilbyr en bytterett, at så er det noe man har krav på alle steder. Det er ingen lovfestet bytterett i Norge, og butikken kan derfor med loven i hånd, nekte deg å bytte en julegave, hvis de ønsker det.

Det at en butikk ikke tilbyr deg å bytte en julegave, betyr selvsagt ikke at reklamasjonsretten også er ugyldig. I motsetning til bytteretten, er reklamasjonsretten nemlig lovfestet, og ikke noe butikken kan avtale seg fra. Hvis det er en feil på varen har du selvsagt krav på å få varen fikset eller få et nytt, tilsvarende produkt.

Hva med angreretten?

Er gaven kjøpt online eller utenfor vanlig utsalgssted, slik at angreretten gjelder, kan denne i mange tilfeller benyttes for å få byttet julegaven, eller rett og slett få pengene tilbake. Men det er viktig å huske på at angreretten bare gjelder i 14 dager fra du har mottatt varen, og det er jo ikke unormalt at man handler julegaver i god tid. Når man kommer til romjulen og finner ut av at man ønsker å bytte gaven, kan man derfor fort komme i den situasjon at det er mer enn 2 uker siden gaven ble kjøpt, og at angreretten derfor har utløpt. I slike tilfeller er selger i sin fulle rett til å nekte deg å returnere varen, men de aller fleste seriøse selgere vil nok skjønne problemstillingen og yte litt ekstra god service ved å akseptere at du ønsker å benytte deg av angreretten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR