Angreretten – Hvem skal betale returfrakten?

0

Et ofte stilt spørsmål er hvem som er ansvarlig for å dekke utgiftene til returnering av produktet fra selger til kjøper, når man ønsker å benytte seg av angreretten. Her er loven ganske klar og det levnes ikke mye rom for tolkninger.

Benytter du deg av angreretten har du krav på å få tilbake hele summen du har betalt, inkludert frakt fra selger til deg. Du må derimot selv dekke utgiftene til frakt av produktet tilbake til selger.

Det er imidlertid noen unntak. Hvis selger ikke har oppfylt sin del av kjøpsavtalen, vil det også være selger som bærer kostnadene ved å få transportert varen fra kjøper og tilbake til selger. Dette kan for eksempel være i tilfeller der du har fått tilsendt et annet produkt enn det du bestilte, eller der produktet du mottar er defekt.

Du har krav på å få tilbake alt du har betalt

Det er også viktig å merke seg at det ikke bare er fraktkostnadene fra selger til deg du har krav på å få refundert hvis du benytter deg av angreretten. Har du for eksempel betalt et ordregebyr, et ekspedisjonsgebyr, et betalingsgebyr, eller et hvilket som helst annet gebyr til selger, så har du også krav på å få refundert dette. Du har derimot ikke krav på refundering av gebyrer som ligger utenfor selgers kontroll. Har du for eksempel betalt med kredittkort og blitt ilagt et transaksjonsgebyr av kredittkortselskapet, kan du ikke kreve at selger skal refundere dette.

Unntak ved telefonsalg

Angrerettloven gjør et unntak for kravet om at kjøper skal betale returkostnadene, hvis salget har foregått via telefonsalg. Her plikter selgeren å ikke bare refundere hele kjøpesummen, men også dekke kostnadene forbundet med returneringen. Så er spørsmålet hva som oppfattes som telefonsalg. Hvis en selger ringer deg uoppfordret, så er det helt åpenbart at det dreier seg om telefonsalg. Ringer du derimot til kundeservice hos en nettbutikk, får hjelp til å velge det rette produktet og deretter bestiller via telefon, vil dette neppe regnes som telefonsalg og du vil måtte dekke returportoen av egen lomme.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR